Állatvédelmi témahét a Czuczor Gergely Alapiskolában

2024. október 20.
2024/2025
b

 

2024. októberi hónap első két hetében iskolánk is bekapcsolódott az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett Állatvédelmi Témahétbe. Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos úr üzenete számunkra: A ma gyermeke a jövő felelős állattartója. Az Állatvédelmi Témahét remek lehetőség arra, hogy a gyermekek és pedagógusok egyaránt megismerjék az állatvédelem fontosságát és gyakorlati lépéseit. Örömmel tapasztalom, hogy ilyen nagy az érdeklődés a szemléletformáló eseményeink iránt, és bízom benne, hogy ezek a programok hosszú távon is hozzájárulnak egy empatikusabb, állatbarát társadalom kialakulásához.“

Iskolánk, mint a Felvidék első Állatbarát oktatási intézménye, örömmel foglalkozik az állatvédelem pedagógiával. 2024. szeptember 30. és október 13. között több alsótagozatos osztály és napközis csoportunk is célba vette a diákok szemléletformálását, a belső motiváció kialakítását a cselekvő állatvédelem iránt: hol interaktív módon, hol pedig játékos formában ismerhették meg, hogyan bánjanak tisztelettel az állatokkal, és hogyan óvják a természetet.

  • szeptember 23-án, ellátogattunk Esztergomba, a Speciális Gyermekotthoni Központba, arra a Pedagógus Roadshowra, amelynek célja volt, hogy motiválja és felkészítse a pedagógusokat az állatvédelem-pedagógia és az Állatvédelmi Témahét sikeres lebonyolítására;
  • szeptember 28-án részt vettünk az Állatvédelmi Témahét nyitóeseményén, Budapesten, az Erzsébet téren, ahonnan inspirálódva tértünk haza. A rendezvény célja volt, hogy a pedagógusok olyan módszertani eszközökkel gazdagodjanak, amelyek segítségével hatékonyan integrálhatják az állatvédelem szempontjait az oktatásba, ezáltal még több gyermekhez eljuttatva az állatvédelem fontosságának üzenetét;
  • szeptember 30-án sikerült részt vennie a 4.A osztálynak a Nemzetközi Kutyakiállításon, Komáromban, a Monostori Erődben, ahol nemcsak a különböző kutyafajtákat csodálhatták meg a diákok, nézhették végig a versenyzés folyamatát, de részt vehettek a 9 Magyar Kutyafajta tanösvényen is;
  • október 1-jén, iskolánk alsó tagozatán hangsúlyt kapott a Magyar Népmese Napja, ahol néhány osztály az állatmesék témáját feldolgozva mutatták be fiatalabb diáktársaiknak a betanult mesejátékokat (Pl.: 3.A – Az állatok nyelvén tudó juhász, 3.B – A szegény ember vására, 4.A- A bujdosó macska, 4.B – A kakas és a pipe);
  • október 3-án, a 4.A osztály részt vett egy rendkívül izgalmas alkotóműhelyen, a Thain János Múzeumban, ahol az őszi avar fontosságáról, ill. a téli álomra készülő állatok életéről tanulhattak a diákok;
  • október 4-én, az állatok világnapján több alsótagozatos osztályunk is főbb témakörének az állatvédelmet helyezte előtérbe:
  • 1.A - Az állatvédelem jegyében plüssállatokat hoztak a diákok otthonról, amikről környezetismeret tanórán Alica nénivel beszélgettek: milyen életkörnyezetben élnek, miért fontos a jelenlétük a természetben és mit tehetünk értük, ill. mit tesznek ők miértünk. Az osztályfőnök elmagyarázott egy-két fogalmat is, mint pl.: tápláléklánc, haszonállat, zsákmány stb... A reggeli torna kapcsán megmozgatták a kis allatkáikat is, hiszen a törődés nemcsak az etetéssel és itatással kell hogy megjelenjen a mindennapokban. Olvasás tanórán mindenki bemutatta az állatkáját, tapsolva szótagolták neveiket. Megbeszélték, hogy mi a kezdőbetű, -hang, ill. az utolsó betűket is hangoztatták. Képzőművészeten esernyőt rajzoltak a szabadon élő állatoknak, amik megvédik őket a hideg esőcseppektől, akik esetleg nem találnak menedéket. Majd védelmező kezet is rajzoltak a Földhöz, hogy felhívják mindenki figyelmét az állatok fontosságára, védelmére! Ebből a rajzversenyre is küldtek képet, ahol nyert is az egyik tanulójuk! A gyerekek nagyon élvezték ezt a kis kitérőt a tananyagtól.
  • Az 1.B osztály Lívi nénivel a veszélyeztetett állatok témakörével foglalkozott – nagy sikerrel.
  • A 3.A osztály képzőművészet tanórán foglalkozott az állatvédelem témával, ahol Juhász Zsuzsa néni felügyelete mellett örökíthették meg házi kedvenceiket a diákok. Ezt követően, az osztályfőnökkel – Ági nénivel megtekintették a diákok az állatvédelemről szóló kisfilmet és megismerkedtek a 9 magyar kutyafajtával is.
  • 3.B osztály, Anett nénivel az olvasás órán a Háziállatok tartása, védelme témakörrel foglalkozott. Az óra elején ráhangolódásként meghallgatták a Falusi hangverseny c. dalt, csoportokban hangszerek segítségével próbálták utánozni az állathangokat, majd énekeltek, ritmusgyakorlatokat végeztek, kis tánccal egybekötve. Ezután az "OSZTÁLY TÉVÉBEN" bemutatták a Falusi hangverseny c. mesét, elolvasták a kis mondókákat hozzá az egyes állatokról. Voltak a tévében mesélők és a nézők, majd megcserélték a szerepeket. Ezt követően az olvasó könyvben 3 állatkáról szóló mese közül választhattak a diákok aszerint, hogy melyik a kedvencük - kutya, macska, nyúl. Mindenki megnevezte kedvenc háziállatát és elolvasta a választott mesét. Az utolsó részben az olvasó füzetbe 5 mondatot írtak házi feladatra a diákok, a kedvenc állatkájukról és a tanórán rajzoltak is hozzá illusztrációt. 
  • 4.A osztály az olvasás tanórán könyvbemutatókkal gazdagította a témát, ahol minden diák, aki állatokról szóló mesét olvasott, beszámolt a mese tartalmáról. Ezután közösen megtekintették Gabi nénivel az 5 állati szabadság kisfilmet és megoldották a hozzá tartozó feladatokat. Az állatvédelmi témahét honlapján található feladatlapok közül is sikerült néhányat interaktív formában megoldaniuk a diákoknak.
  • 4.B osztály diákjai Sylvi nénivel azzal foglalkozott, hogy hogyan telelnek a rovarok és hogyan vészelik át a hideget. Készült lapbook és egy igazi rovarhotel is.
  • Ezután Adri néni és Ági néni a délutáni napközis csoportjaikban a téma szintén az állatvédelem volt. A délutáni foglalkozásaik alkalmával nemcsak átbeszélték, de kreatív rajzok formájában meg is örökítették az állatvédelemmel kapcsolatos gondolataikat a diákok.

 

  • Október 6-án, a 4.A osztály apraja-nagyja ellátogatott a Győrszentivánon megrendezésre került Felis Hungarica elnevezésű Nemzetközi macskakiállításra. A diákok és az őket kísérő szülők részére is volt ám meglepetés bőven. Olyan különleges cicafajtákkal találkozhattak a sportcsarnokban a látogatók, amelyekkel nem minden nap találkozni.
  • Október 10-én, a 4.A osztály terepgyakorlatra ment a Szigetre. A diákok hatalmas várakozással és még nagyobb lelkesedéssel hallgatták Ficza Péter tanító bácsi bemutatóját a horgászatról, a hazai halfajokról és azokról a szabályokról, amit már a diákoknak is tudniuk illő. A rendkívül izgalmas bemutatót követően a diákok is kipróbálhatták a csalik elkészítését, a bot bedobását és bizony a várakozás örömteli pillanatainak is részesei lehettek. Mindebben segítségükre volt Barák Norbert és Jesenič Marek tisztviselő urak a városi rendőrségtől. A kimerítő horgász-élmények után a hangulatot fokozta Carlos, a rendőrkutya. Kiképzőjével és egyben gazdájával (Jesenič Marek) rövid bemutatót tartottak a diákoknak. Rengeteg hasznos információval és élménnyel gazdagodtak a diákok.
  • október 11-én a 4.A osztály az „undorító élőlények“ témájával kezdte a napot, amikor is szemügyre vehették a diákok az iskola falain belül itt-ott előforduló teremtményeket: a békát és az egeret. Miután mindenki farkasszemet nézhetett az említett élőlényekkel, azokat kézbe véve (dobozban és üvegben), sokan jobb véleményre tértek az akkor már szimpátiát kiváltó négylábúakkal kapcsolatban.

Ugyanezen a napon egy rendkívüli vendég is érkezett az említett osztályközösséghez, természetismeret tanóra keretén belül: Edwin, az ausztrál juhászkutya – gazdájával, Lindával Gútáról érkeztek. Meglepetés vendégeinktől megtudtuk, hogy a Lindi kutyakozmetikában milyen kutyusok fordulnak meg, ill. rengeteg hasznos tippet és tanácsot kaptak a diákok a kutyusok jóllétével, ápolásukkal kapcsolatban.

Az állatvédelmi témahét lezárásaként megvalósult a „Minden tett számít“ – felelős állattartás témájában kiírt rajzpályázat kiértékelése is. A Tesco üzletlánc jóvoltából elnyert támogatásnak köszönhetően a 126 bekapcsolódott diák mindegyike elismerő oklevelet kapott, majd pedig 30 diák ajándékot is bezsebelhetett munkája eredményeképpen. Ezúton is gratulálunk még egyszer az alkotóknak.

 

Az Állatvédelmi Témahét keretén belül az állatok iránti szeretet és tisztelet megtanítása nemcsak a gyerekek, hanem a társadalom egészének érdeke. A diákok első kézből ismerhették meg az állatmentés és állatgondozás mindennapjait, valamint találkozhattak szakértőkkel, akik inspiráló történeteiken keresztül mutatták be az állatokkal való helyes bánásmódot. Több mint 2400 oktatási intézményből több mint 315 ezer gyermeket regisztráltak az eseményre. Rendkívül örömteli számunkra, hogy ennyien elhivatottak a témával kapcsolatban, köztük a mi iskolánk is.

Dr. Koska Hedvig, az Állatvédelmi Témahét projektvezetője, így fogalmazott: „Az Állatvédelmi Témahét jól mutatja, hogy a pedagógusok elkötelezettek az állatvédelem iránt, és szívesen sajátítanak el új módszereket. Célunk, hogy olyan tudást adjunk át, mely szervesen beépülhet a mindennapi nevelésbe és oktatásba, ezzel segítve a gyerekeket abban, hogy már fiatalon tudatos és felelősségteljes állattartóvá váljanak.... Kiemelkedő sikernek tekintjük, hogy egyre többen ismerik fel az állatvédelem-pedagógia fontosságát.”

Hiszünk az állatvédelem-pedagógiában! A jövő állatbarátai a mai osztálytermekben nőnek fel. Az állatvédelem-pedagógia a gyermekek számára a természettel és az állatokkal való kapcsolat mélyítését jelenti. Általuk megtanulhatjuk a fenntartható és empatikus életmód alapjait, melyekre a jövőnk épülhet.

A Czuczor Gergely Alapiskola nevében, Salgó Gabriella koordinátor